Parin vuoden kuluttua 40 vuoden ikään pääsevä Suomen Tunturisuunnistus on jälleen rantautunut Ylläkselle. Edellisen kerran Ylläksellä suunnistettiin tuntureilla kolme vuotta sitten vieropalkisen järjestelyorganisaation järjestämillä kilpailuilla. Nyt järjestelyvastuussa on Ylläksen Rasti.

Järjestäjät ovat panostaneet suunnistusnautintojen tarjoamiseen mm. valitsemalla molemmille päiville eri maastot. Rastipisteet on valittu huolella kuten ratamestari on ennakkoon asiasta kirjoitellut. Suunnistajat pääsevät kokemaan hienoja Ylläksen tunturimaisemia sekä hyväpohjaista maastoa. Pahimmat kivikot on otettu huomioon ratasuunnittelussa. Ne mitkä sijaitsevat rastiväleillä, on reitinvalinnoilla ohitettavissa.

Kaikissa sarjoissa molempina päivinä on sama kartan mittakaava eli 1: 25 000. Tällaisen kartan tarkkuus ei ole samaa tasoa kuin normaalin suunnistuskartan – mm.  pienet maastonmuodot eivät näy kartassa. Avonaisella alueella osa rasteista näkyy aika kaukaakin, mutta metsäisillä osuuksilla on vastaavasti tarkastikin otettavia rasteja, joten aina ei parane suunnistaa ”hehtaarihahlolla”.

Kilpailupaikalle saapuvien on erittäin tärkeää lukea ennakkoon järjestäjien antamat ohjeet. Paikoitusalueena käytetään mm. Aakenuksentietä, joka on aika kapea. Liikenteenohjaajien neuvoja noudattamalla varmistetaan ohi kulkevan liikenteen sujuminen. Kilpailujen nettisivuilla on myös koronaohjeita, joita päivitetään tarvittaessa – suunnista koronaturvallisesti tunturiin.

Kilpailualue on lähes kokonaan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella. Muutama luontokohde on merkattu karttaan kielletyksi alueeksi, maastoon vastaavaa merkkausta ei ole tehty. Nämä luontokohteet on otettu huomioon ratasuunnittelussa, pitkulaisen kohteen läpi saa mennä vain karttaan merkatusta ylityspaikasta. Myös poroerotuspaikka on merkattu kielletyksi alueeksi. Näitä merkkauksia pitää ehdottomasti noudattaa.

Huolehditaan myös siitä, että itse kukin tuo tunturista pois sinne kuljettamansa energiapatukoiden ja geelipakkausten kuoret. Pidetään herkkä tunturiluonto siistinä.

Nautinnollista tunturisuunnistusta.

Velu Sipola, Suunta 2000

Kilpailunvalvoja