Tunturisuunnistus on ollut jo pitkään Lapin Suunnistuksen ykköstapahtumia. Sen suosio perustuu Lapin tunturiluontoon, mitä ei muualta Suomesta löydy, ja parisuunnistukseen, mikä myös on ainoa laatuaan. Pitkä matka eteläisestä Suomesta Lappiin ei ole ollut este, kun suunnistuksen on voinut yhdistää lomaan Lapissa. Parhaimmillaan Tunturisuunnistuksessa onkin ollut lähes 1000 osanottajaa.
Tämän vuoden tapahtuma on järjestyksessään 39. – olisi jo 40-vuotisjuhlakisa, ellei yksi olisi jäänyt Covid-pandemian takia väliin. Kuten tämänkin, Lapin Veikot järjesti ensimmäisen kisan Pyhä-Luoston alueella. Vaikka Tunturisuunnistuksen perusidea on säilynyt samana, osanottajat ovat muuttuneet, kuten muussakin suunnistuksen kilpailutoiminnassa. Ikäsarjoissa kilpailevien määrä on vähentynyt ja korvautunut kuntoilijoilla. Alkuvuosina pääsarjoissa nähtiin Suomen huippuja runsaan osanottajajoukon seassa. Tänä päivänä kaksipäiväinen ylipitkä kisa olisi ilmeisesti liian kova rasitus keskellä kiivainta kilpailukautta, ja pääsarjojen osanotto on hiipunut. Sekaparisarjat tulivat mukaan joskus 90-luvun lopulla, ja niiden suosio on kasvanut. Osanottajien kokonaismäärä on kuitenkin laskenut 2000-luvun alun huippuvuosista.
Näiden muutosten takia Tunturisuunnistuksen sarjajakoa on uudistettu ja pisimpiä matkoja lyhennetty. Ikäsarjoja on tiivistetty niukan osanoton takia. Sekaparisarjat A, B ja C ikähyvityksineen on jaettu vastaaviin ikäsarjoihin kuin naisten ja miesten parisarjat. Tällöin poistuu myös ikähyvityksen tarve. Kuntosarjat ja yksilösarjat ovat edelleen mukana. Uudistuksen pohjaksi haettiin viime vuonna osanottajien näkemyksiä verkkokyselyllä, johon saatiin parisataa vastausta. Tämänvuotinen sarjajako tuskin on lopullinen, ja otamme mielellämme palautetta kisan jälkeen jatkokehittämisen tueksi. Tavoitteenamme on pitää Suomen Tunturisuunnistus edelleen suosittuna ja näkyvänä tapahtumana.
Terveisin kilpailun johtaja Pertti Itkonen